Mevcut bir bina yapısına tavan vinç sistemi kurmak, yeni bir inşaat tesisine vinç kurmaktan tamamen farklı bir süreçtir. Yeni bir inşaat kurulumuyla binanın destek yapısı, düzeni, sıhhi tesisatı, elektrik/aydınlatma, HVAC ve kanal işleri, tavan vincinin kurulumunu ve çalışmasını engellemeyecek şekilde tasarlanabilir. Kurulum penceresi daha esnek olabilir çünkü üretimi etkileme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Ne yazık ki çoğu vinç kurulumu, esnek kurulum zaman çerçevesine ve vincin etrafındaki yapıyı tasarlamak ve inşa etmek için boş bir sayfaya sahip yepyeni bir tesiste gerçekleşmiyor. Çoğu durumda, tasarım ve mühendislik ekibinin tavan vincini ve destek yapısını orijinal olarak vinç sistemi için tasarlanmamış bir alana uyarlaması gerekir. İşleri daha da karmaşık hale getiren şey, çalışanların hareket halinde olması ve makine ve diğer ekipmanların çalışır durumda olması nedeniyle üretimin halihazırda çalışır durumda olması ve tüm bunların, kurulum ekipmanı ve malzemelerinin binaya alınmasında engel oluşturmasıdır.
VSB Vinç olarak tavan vinçlerinin mühendisliği, üretimi ve kurulumunda 40 yılı aşkın deneyime sahibiz. Mevcut ve devam eden üretimdeki kesintiyi en aza indirmek amacıyla her türlü pist ve vinç sistemi için kurulum sürecini tasarlamak ve yönetmek için müşterilerimizle el ele çalışıyoruz.
Mevcut Bir Bina Yapısında Tavan Vincinin Tasarlanması ve Montajına İlişkin Benzersiz Hususlar
Bu bölümde, aşağıdaki faktörlerin bir vinç kurulumunun zaman çizelgesini ve başarısını nasıl etkileyebileceğini tartışacağız:
- Üretme
- Bina ve kurulum sahasına serbest ve net erişim
- Teslimat tarihleri
- Kurulum için gerekli makine ve özel ekipmanlar
- Güvenlik programları ve gereksinimleri
Üretme
Herhangi bir tavan vinci üreticisine, mevcut bir binaya tavan vinci kurulumunda en önemli hususun ne olduğunu sorarsanız, size her şeyin üretimle ilgili olduğunu söyleyeceklerdir.
Müşterinin üretim ve operasyon ekiplerinin, üzerinde mutabakata varılan kurulum aralığı ve zaman çerçevesi dahilinde kesinlikle hazır olmaları gerekir.
Vinç, üretimin halihazırda faaliyette olduğu bir tesiste kurulduğundan, kurulum genellikle üretimin tamamen veya kısmen durdurulması sırasında planlanacaktır. Kurulumcuların çalışmakta olabilecek diğer makine veya ekipmanlar hakkında endişelenmesine gerek kalmaması veya çalışanların kurulumcuların çalışacağı alanın yakınında veya yakınında olması konusunda endişelenmelerine gerek kalmaması idealdir. Bu, kurulumun verimliliğini ve aynı zamanda hem kurulumu yapanların hem de müşterinin çalışanlarının güvenliğini arttırır.
Ancak tüm müşterilerin üretimlerini tamamen durdurmaya istekli olmaması anlaşılabilir bir durumdur. Üretimde herhangi bir kesintiyi önlemek için kurulumcular esnek olabilir ve kurulumları hafta sonları, 2. veya 3. vardiyalar veya tatil sırasında planlayabilir. Bu tür kurulumlar genellikle standart saatlik ücretten daha yüksek bir ücretle gerçekleşir çünkü kurulumcular geleneksel olmayan saatlerde çalışır ve kurulumu istenen zaman çerçevesinde tamamlamak için sürekli vardiyalar yapmak zorunda kalabilirler.
Bina ve Kurulum Sahasına Serbest ve Net Erişim
Kurulumdan önce kurulumcular müşterinin tesisini ziyaret edecek ve bir İş Sahasına Genel Bakış (JSO) gerçekleştirecek. Ziyaretleri sırasında, tavan vinç sisteminin kurulacağı alanı halatla bağlayabilir veya işaretleyebilirler ve aynı zamanda binanın yerleşim planı hakkında da bilgi sahibi olacaklardır. En önemlisi, kullanabilecekleri kapı aralıkları ve rampalara erişim de dahil olmak üzere, kamyonlarını ve ekipmanlarını tesise nereye ve nasıl getirebileceklerini anlamaları gerekiyor.
Ekipman ve makinelerin üretimin yapıldığı alanlardan geçmesi gerekecek mi? Üretim duracak mı? Kurulum binanın henüz kullanılmayan bir bölümünde mi yapılıyor? Bir eylem planı geliştirebilmek için kurulumcuların hangi engellerin veya makinelerin etrafında manevra yapmaları gerektiği ve varsa hangi çalışanların bu alanlarda çalışacakları konusunda net bir anlayışa sahip olmaları gerekir.
JSO sırasında, aşağıdakiler de dahil olmak üzere binanın belirli bölümlerine ilişkin yük gereksinimlerini de anlamaları gerekir:
- Yapısal destek kirişleri
- Çatı kaplama
- Temel ve döşeme (beton, kir, çakıl vb.)
- Mevcut pist yapıları
Bu yük araştırmalarının üçüncü taraf bir inşaat veya yapı mühendisi tarafından yapılması gerekir ve kurulumdan önce koordine edilmesi ve kolaylaştırılması müşterinin sorumluluğundadır.
Teslimat Tarihleri
Tavan vinci teklif süreci sırasında proje müdürü veya satış mühendisi, bileşenleri ne kadar hızlı tedarik edebileceklerini, siparişlerini alabileceklerini ve müşterinin spesifikasyonlarına göre teslim ettirebileceklerini belirlemek için ekipleriyle birlikte çalışacaktır. Vinç kurulumunun müşterinin tercih ettiği zaman çizelgesinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine katkıda bulunan en büyük faktör, vinç, araba ve uç kamyonlar dahil olmak üzere ana bileşenlerin ne kadar hızlı onaylanabileceği ve tedarikçinin bunları ne kadar hızlı gönderebileceğidir. Vinç şirketiniz teslimatı hızlandırmak veya aceleye getirmek için tedarikçileriyle birlikte çalışabilir ancak bu hızlandırılmış ücretler müşteriye yansıtılacaktır.
Vinç Kurulumu İçin Gerekli Makina ve Özel Ekipmanlar
Tavan vinci montajcıları genellikle kurulum için kendi ekipmanlarını veya kiralık ekipmanlarını sahaya getirir, ancak müşteriye maliyet tasarrufu fırsatı sunuyorsa müşterinin jeneratörlerini, kaynak ekipmanlarını, manliftleri, lull malzeme asansörlerini veya forkliftlerini kullanabilirler. Bununla birlikte, kurulumcuların müşterinin ekipmanını kullanacağı konusunda bir anlaşmaya varılırsa kurulumcuların özel kullanım talep etmesi ve müşterinin kurulum süresince ekipmanın kullanımından feragat etmeyi kabul etmesi gerekecektir.
Her iş benzersizdir ve pist kirişlerini, köprü kirişlerini ve kaldırma tertibatlarını havaya ve nihai konumlarına kaldırmak için kendi ekipman ve makine setini gerektirir.
Çoğu zaman, kurulum için gereken malzemelerin üretim alanındaki mevcut ekipmanın yukarıya kaldırılması, bir çukura indirilmesi ve asma kata yükseltilmesi gerekir. Bazı aşırı durumlarda, daha fazla kaldırma boşluğu elde etmek amacıyla kanca bloğunun açıklıktan düşmesine olanak sağlamak için çatıya küçük bir delik bile açtık.
Tavan vinci montajcısının kullanabileceği ekipman parçalarından bazıları şunlardır:
- Güverte vinçlerinin taşınması
- Operatörlü mobil vinçler
- Tesiste mevcut gezer vinçler
- Boş malzeme taşıyıcıları
- Versa Asansörler / Üçlü Kaldırıcılar
- Merdivenler ve iskele
- Bomlu kaldırıcılar ve makaslı kaldırıcılar
Akılda tutulması gereken bir diğer husus da, mülkünüzde kurulumcuların ekipmanlarını kullanılmadığı zamanlarda yerleştirebilecekleri bir alan ayırmanız gerektiğidir. Düz platformları ve römorkları park edecek, ayrıca mobil vinçlerini, makaslı kaldırıcılarını ve destek yapısı kirişlerini saklayacak bir yere ihtiyaçları olacak. Bunlar açık alanda, otoparkta ayrılmış bir alanda veya giriş kapıları ve bina alanı izin veriyorsa binanın boş bir alanında tutulabilir.
Güvenlik Programları ve Gereksinimleri
Bazı tesisler, yüklenicilerin ve satıcıların sahaya özel güvenlik eğitimi almasını, özgeçmiş araştırması yapmasını, ilaç testlerine girmesini, forklift veya kaldırma aracı kullanmak için sertifikalı operatör kartlarına sahip olmasını gerektirir. Şantiyenizde bu gereksinimler mevcutsa, planlanmamış gecikmelerin kurulumun zamanlamasını ve maliyetini etkilememesi için kurulumcuların bu konuda bilgi sahibi olduğundan emin olun. Geçmiş kontrolünün gerekli olduğu bazı durumlarda, kurulum başlamadan önce tamamlanmasını sağlamak için bu sürecin birkaç hafta önceden başlatılması gerekir.